Hírek

2022/9. Hírlevél

Kedves Tagok!

Bár idén eddig nagy volt a csend a Cordia telek és az azon tervezett nagyberuházás körül, tudtuk, hogy ez inkább a vihar előtt csendet jelenti. Így is lett, múlt héten a Veszprém Megyei Kormányhivatal nyilvánosságra hozott egy hirdetményt, amiben a Cordia beruházás új verzióját ismerhetjük meg. Maga a nyilvánosságra hozott anyag nem a leadott építési engedélyeztetési terv, hanem a 1841/27 hrsz. Cordia ingatlan ún. előzetes vizsgálati dokumentációja, amelynek célja, hogy az illetékes Környezetvédelmi Hatóság (azaz a Kormányhivatal) a beruházással és annak környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatosan megfelelő információkhoz jusson.

A Progressio Mérnöki Iroda Kft. által készített anyag 255 oldalon (+ mellékletek) foglalkozik a tervezett beruházással, és ebből tudunk meg részleteket a tervekről:

  • A terv 7 épülettel számol, amik láthatóan dupla épületek, vagyis 14 épület valójában
  • Magasság: földszint + 3 emelet
  • Lakás és apartmanszám: 293 db (28-136 m2 között)
  • Parkolóhely: 300 darab
  • A beruházást 3 ütemben, 4 év alatt kívánják megvalósítani
epitkezesi-tervek

Kiemelnénk néhány furcsaságot (első gyors átolvasás utáni benyomásként) az anyaggal kapcsolatban:

  • Bár az anyag a korábbiaknál szakszerűbben és részletesebben ki van dolgozva, sorolhatnánk a valótlan, vagy nem megfelelően alátámasztott, egyoldalúan értelmezett állításait, amellyel a beruházó igyekszik a „lakópark” környezeti hatásait minél jelentéktelenebbnek, a jelenlegi környezet állapotát pedig minél rosszabbnak bemutatni, mintegy indokolva a beruházásuk szükségességét.
  • A dokumentációban nem szerepel az ugyancsak Cordia tulajdonban lévő 1841/28-as telek, ami a parti út, a kisnádas és a lakópark közé ékelődik. Valószínűleg ezt sem tervezik érintetlenül hagyni a jövőben, erre majd külön terv és tanulmány várható, csak most a tájba illesztéshez szükségük van a terület jelenlegi állapotára a takarást biztosító zöldfelülete miatt. Vagyis a most megismert tervek még nem a teljes beépítési szándékot takarják.
  • Tósoki Imre polgármester a 2022. augusztusi közmeghallgatáson videón visszanézhetően állítja, hogy nem tud a Cordia tervekről, miközben ebben az eljárásban egy általa 2022. áprilisában aláírt önkormányzati határozat is fel van töltve, hogy a megismert terveket építési engedélyezésre javasolja.
  • A tanulmány hivatkozik egy 2014-es Tihany hosszútávú fejlesztési programra, ahol az egész Kenderföldek elképesztő módon és méretekben beépítésre vannak tervezve. Erről sem az önkormányzat honlapján, sem a testületi ülések jegyzőkönyveiben nem találtunk említést.
beepitesi-terv
  • Egyesületünk egy nagyon alaposan kidolgozott anyagban beadványt nyújtott be október 14-én az illetékes kormányhivatalnak, melyben az észrevételek mellett kérte az eljárásba ügyfélként való felvételét. Ezt az ügyfél státuszt 4 nap múlva október 18-án meg is kapta. Ezáltal folyamatosan figyelemmel tudjuk követni a további terveket, fejleményeket.

A hirdetmény és a teljes anyag itt található:

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/veszprem/hirdetmenyek/vemkh-kornyezetvedelmi-termeszetvedelmi-es-hulladekgazdalkodasi-foosztaly-ve-30-07555-9-2022-szamu-hirdetmenye

Részletes és szakértő cikk található a beadványról az Építészfórum honlapon:

https://epiteszforum.hu/ujabb-nagyberuhazas-van-keszuloben-a-tihanyi-kenderfoldeken

Üdvözlettel:

Révbe Érünk Egyesület Elnökség

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük