Hírek

2023/1. Hírlevél

2022 ÉVES ÖSSZEFOGLALÓ

Kedves Egyesületi Tagok és Érdeklődők!

Újabb év telt el az egyesület életében (is), és még mindig nem történt egy kapavágás vagy akár építési engedély kiadása sem a Kenderföldek területén. Ezt tekinthetjük az egyesület sikerének! Sajnos közelebbről megnézve a kérdést, bőven van még mire figyelnünk, lesz dolgunk továbbra is. Az egész területre kiterjedő egységes építési moratóriumot vagy új beépítési szabályozást nem sikerült elérnünk, így bármikor fejünk felett lebeg egy újabb lakópark terveinek beadása. Ezt figyeljük természetesen, és folytatjuk a munkát a Kenderföldek és Tihany élhető jövőjéért.

Miket tettünk 2022-ben, erről olvashattok egy rövid összefoglalót itt:

A tavasz közeledtével két szemétszedési akcióban vettünk részt: először a kerékpárút környékét igyekeztünk tisztábbá tenni, majd a parti úton szedtünk szemetet. Ebben a község szemétszedési akciójával működtünk együtt.

A májusi közgyűlésünk után került napvilágra egy új kenderföldi építési projekt, az úgynevezett Lovarda területén, a Kenderföldek rév felőli részén.

lovarda-beruhazas

A Lovarda beruházás ügyében egyesületünk beadta az ügyfélkérelmet a Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályára, mint építési hatósághoz. A kérelmünket elfogadták. Bíztatásunkra több tagunk is ügyfélkérelmet adott be, akik az építési terület környezetében telek tulajdonosok, a hatóság ezeket a kérelmeket is elfogadta. A kormányhivatal az építésügyi kérelem elbírálásánál új feltételt szabott, miszerint egy 4 évszakra kiterjedő környezeti tanulmányt kell beadniuk. Ez legkorábban idén nyár elején adható majd be (a 4 évszak miatt), erre figyelnünk kell majd.

Májusban együttműködési megállapodást kötöttünk két egyesülettel a kenderföldi területek védelméről, jövőjéről való közös gondolkodásról, tervezésről: a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Tihanyi Horgász Egyesülettel. A horgász egyesületnek a révhez közel üzemeltet egy kis csónak kikötőt, nekik is elemi érdekük a környék természeti értékeinek védelme.

Augusztusban fogadott minket Veszprém megye főépítésze. Teljesen tisztában volt a területünkre tervezett beruházásokkal és azok státuszával, több hasznos cselekvési irányt vázolt nekünk a jövőre nézve.

Szeptemberben A5-ös két oldalas, színes szórólapokat gyártottunk, és Tihany teljes területén minden postaládába eljuttattuk. A szórólap fő célja az, hogy a tihanyiak tisztán lássák, mi egyesületünk célja, miért dolgozunk, mit tartunk elfogadható jövőképnek a Kenderföldeken. Ennek a tudásnak a hiányában híresztelések, pletykák olyanokat is egyesületünk nyakába varrnak, ami nem a mi területünk, ügyünk.

plakat

Októberben a Cordia beruházáshoz előzetes vizsgálati dokumentációt adtak be, ami az építési engedélyezési folyamat első lépcsője. Ehhez az eljáráshoz is beadtuk ügyfél kérelmünket, amit meg is kaptunk. Emellett beadtuk a vizsgálati dokumentációval kapcsolatos aggályainkat, a tervben szereplő hibák, csúsztatások, félremagyarázások listáját. Több környékbeli lakos, tihanyi nyaraló ugyanezt tette, így ebben az ügyben több, mint 400 dokumentumot kellett a kormányhivatalnak kezelnie. Pár héttel ezek után, – általunk nem ismert okokból – a beadványt a Cordia visszavonta, az eljárást megszűntették.

lakoterem-terv

Novemberben a Garda fesztiválon saját csapattal indultunk a halászlé főző versenyen. Jó hangulatban, nagyon finom halászlevet készítettünk sok tagunk részvételével.

halaszle-fozes

Decemberben egyesületünk támogatta a Tihany Iskoláért alapítványt, egyrészt sütemények vásárlásával, másrészt egy tagdíj (50.000 Ft) mértékében pénzzel is. Az alapítvány a környékbeli rászoruló gyerekeknek juttatott el adományokat karácsony előtt.

Üdvözlettel:

Révbe Érünk Egyesület

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük