Hírek

2023/4. Hírlevél

Kedves Egyesületi Tagok!

Megtartottuk egyesületi közgyűlésünket 2023. június 16-án. A közgyűlésen Molnár György beszámolt a tavalyi évi tevékenységünkről, Rutai Andrea ismertette az egyesület 2022-es pénzügyi elszámolását, Horváth Gábor pedig a jelenlegi építésügyi eljárások helyzetét elemezte, összefoglalta, hol tartunk most. A hírlevél mellé csatoljuk a közgyűlési jegyzőkönyvet.

A Cordia beruházás kapcsán a Kormányhivatal számunkra kedvező, elutasító döntése óta semmilyen formális vagy informális befektetői aktivitásról nincs tudomásunk. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a vonatkozó nyilvános tájékoztatási felületeket, hogy a következő lépéseikről mielőbb információt kapjunk.

A Lovarda beruházás ügyében Egyesületünk – mint ügyféljogot elnyert jogi személy – tájékoztatást kapott arról, hogy egy másik ügyfél, a Magyar Természetvédők Szövetsége kezdeményezte a Kormányhivatalnál az eljárás szüneteltetésének a felfüggesztését, és az ügy végig vitelét. Ennek nyilvánvalóan nem az építési engedély a célja, hanem hogy a befektetői időhúzó politika helyett szülessen abban az ügyben is egy elutasító határozat.

Mindkét ügy kapcsán egyelőre a kivárás tűnik a legcélszerűbbnek Egyesületünk részéről.

A napirend negyedik pontja közös gondolkodás volt a további terveinkről, az egyesület stratégiájáról. Ehhez több tagunk is hozzászólt és új ötletekkel gazdagította a jelenlegi terveinket. Ennek rövid összefoglalása:

  • A legfőbb hosszútávú célunk a HÉSZ módosítása a Kenderföldek teljes területére, ahol a beépítés több módon való jelentős korlátozását szeretnénk elérni. Ebben Tihany község Önkormányzata és annak képviselő testülete tud változtatást elfogadni, amennyiben a TELEPÜLÉS ÉRDEKEIT tartják elsődlegesnek a beépítések, és giga beruházásokkal szemben. A testület és az Önkormányzat álláspontjának, gondolkodásának megváltoztatása – a község távlati fejlődésének, értékeinek megőrzésének érdekében – a Révbe Érünk Egyesület elsődleges céljai között szerepel.
  • Több tagunk felvetette a Balatonpart tisztaságának kérdését. Itt nagyon fontos lenne a pecásokkal és horgászokkal való egyezség, ami alapján lennének pecamentes szakaszok a vízparton.
  • Tervezünk faültetést, ahol a Balaton parti út mellett kihalt fák pótlását tűztük ki célként.
  • Idén is részt szeretnénk venni a Garda fesztivál halászlé főző versenyén.

Július elején az elnökség két tagja – Császári Attila és Rutai Andrea – kapott időpontot és találkozott Tihany új főépítészével, Lehoczky Zsuzsannával. A másfél órás látogatás során bemutattuk egyesületünk tevékenységét, beszéltünk a kenderföldi építési tervekről. Bár Tihany nem engedélyező hatóság, a főépítész asszony ismerte a terveket és azok engedélyezési állapotát. Beszéltünk vele több olyan aspektusáról ezeknek a terveknek, amivel új nézőpontból világítottuk meg neki ezt. Gondolunk itt az infrastruktúra és közlekedés aránytalanul nagy leterhelésére, a helyi kiadó apartmanoknak támasztott többszörös konkurenciára, a helyi strandok túlterhelésére, stb.

Molnár György elnökünk nyilatkozott a Szabad Európa portálnak a tihanyi helyzetről egy a balatoni építkezésekről szóló átfogó és érdekes riportban, érdemes időt szakítani rá, és végignézni. A teljes riport itt található:

https://www.szabadeuropa.hu/a/epiteszeti-allamtitkar-ha-nem-lepunk-szigoruan-lemondunk-a-balatonrol/32483575.html

Továbbra is figyeljük a hatósági eljárásokat, és folytatjuk a munkát.

Üdvözlettel:

Révbe Érünk Egyesület