Hírek

2023/3. Hírlevél

Kedves Egyesületi Tagok!

Igazán jó hírrel szolgálhatunk:

Mint ahogy azt a bejelentkezett ügyfélként határozatban kézhez kaptuk, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya 2023.04.06-án kelt határozatában elutasító döntést hozott a Félsziget Resort Kft. által a hrsz. 1841/27 ingatlanra tervezett 293 lakásos lakópark előzetes (környezetvédelmi témájú) vizsgálatában azzal, hogy „kizáró ok merült, fel, így engedély nem adható”. A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, az ellen közigazgatási pert indítható.

A hírlevelünk mellékleteként küldött határozat fő érve az elmúlt években idehordott sitt mibenléte és kezelésének kérdése: a hulladékok eredetét és az azokra vonatkozó határértékeket illetően a terület szennyezett, így az ott felhalmozott sitt (tehát inert hulladék) nem csak hogy nem használható fel kezelés nélkül építési termékként, azaz a szomszédos mély fekvésű területek további részének feltöltésére, hanem kifejezetten a tulajdonos kötelessége a terület hulladékmentesítése. Ez azt jelenti a beruházónak, hogy nem elég ezt a több ezer m3-re becsült hulladékot kezelnie (azaz vélhetően elszállítania), hanem új töltőanyagot kell messziről ide szállítania. Ez rengeteg plusz költséget és adminisztratív nehézséget jelent számára.

Azt kell mondjuk, a Kormányhivatal felelősen tette a dolgát, és a civil ellenállást – nem kis részben a Révbe Érünk Egyesület elmúlt évekbeli tevékenységét – figyelembe véve rámutatott a beruházás egyik leggyengébb pontjára.

A döntést meghozó Kormányhivatal több fontos vezetőjénél, így a főispánnál és a főépítésznél is jártunk a tavalyi év folyamán, bemutatkoztunk, ismertettük tevékenységünket, céljainkat, és felsoroltuk érveinket a terület túlzott beépítésével szemben.


Egyesületünk épp két éve, 2021. márciusában alakult, az első valós tihanyi civil érdekképviseleti szervezetként, amely a félszigetet – elsősorban a Kenderföldek környékét – a túlzott beépítésektől kívánja megvédeni. Mióta színre léptünk, azóta nem sikerült semmilyen befektető-barát lépést vagy építési szabályzat módosítást véghez vinnie az Önkormányzatnak, noha volt azóta is számos próbálkozása.

Folyamatosan jelen vagyunk ügyfélként minden engedélyezési eljárásban és befektetői próbálkozásban, ha lehet tárgyalásos módon, de ha kell, a jog eszközével kívánjuk megakadályozni azokat. Működésünk első évében egy, a település lakosságához mérten jelentős tömeget megmozgató demonstrációval és a média számos fórumán is felhívtuk a környékbeliek és a közvélemény figyelmét a problémára, a tervezett beépítések Tihanyhoz nem illő méreteire, és az ezzel járó pusztításokra és terhelésekre, melyek a félsziget jellegét visszavonhatatlanul megváltoztatnák. Erőfeszítéseinket mindeddig siker koronázta: egyik tervezett projekt sem kapott nem, hogy építési engedélyt, de még az azt megelőzően szükséges környezetvédelmi engedélyeztetési eljáráson sem jutott túl.

Tevékenységünket a jövőben is hasonló szellemben kívánjuk folytatni, a Tihanyhoz méltó beépítési lépték és élhető környezet megvédése érdekében. Továbbra is egyik fő célkitűzésünk, hogy a Kenderföldek területére egységes, mindenkire érvényes átfogó környezetvédelmi, közlekedési, közmű szolgáltatói szempontokat is fegyelembe vevő tanulmány készüljön, melynek alapján szülessen a hasznosításra a település élhetőségét és polgárainak érdekeit is szem előtt tartó szabályozás.

Üdvözlettel:

Révbe Érünk Egyesület

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük