Hírek

2024/3. Hírlevél

Kedves Tagok!

Folytatódik a településrendezési szerződés ügye: 

Tihany polgármestere rendkívüli testületi ülést hívott össze március 5-ére a Félsziget Resort Kft. beruházásával kapcsolatban. A rendkívüli ülést nagyon rövid határidővel, kevesebb mint egy nappal előtte hívta össze, és indokként az szerepelt a meghívóban, hogy a beruházó ekkor ér rá. 

Egyesületünket két elnökségi tag képviselte. Először a gazdasági bizottsági ülésre került sor, és a téma előkészítése volt a feladata. A bizottsági ülésen talán először a falu történetében, több, mint 45 külső résztvevő jelent meg, tömve volt a terem, köztük a média részéről kamerák és újságírók is. A résztvevők nagy részét a Halásztelepi, Kenderföldi és Kopaszhegyi Civil Társaság tagjai tették ki, de a falu lakossága és a Révbe Érünk tagjai is szép számban megjelentek.

Az ülés elején Bartus Sándor képviselő kifogásolta a nagyon rövid határidejű rendkívüli testületi ülés összehívását, nem látva okot a sietségre. Erre nem volt pozitív fogadtatás a többi képviselő részéről, így folytatódott az ülés.  Ezután nagyon alaposan és érthetően kifejtette, hogy mit jelent majd ez a villapark a faluban tömegében: a tihanyi posta épületét (ami kb. az egyik legnagyobb a faluban) emeljük meg 3 szintesre, szorozzuk meg 47 épülettel, ezt készülnek most kialakítani a Kenderföldeken.  Innentől a falu lakosai és az üdülők is sorra szólaltak fel, szinte minden aspektusában kifogásolva a jelenlegi tervezetet, kezdve a most ott legelő szarvasok féltésétől, a csatorna és vízhálózat, útterhelés, fakivágás kérdésén át eljutottunk egészen a falu jövőkép kérdéséig. Nagy volt az egyetértés a felszólalók között, hogy Tihany csendes családiházas, falusias jellegét nem akarják elveszteni.  Félsziget Resort Kft. részéről Nyíri Viktor és a jelenlevő két kollégája válaszolt a kérdésekre, a jelenlegi hulladékmentesítés folyamatát ismertették, és a terveiket magyarázták. 

Egyesületünk nevében többször felszólaltunk, Cseri Zsuzsa felhívta a figyelmet a szerződés jogi hibáira és az előterjesztések mellékleteinek összeállítására (pl. 2024. február 7-i feljegyzés, olyan fejlesztői válaszlevél csatolása, amit az egyesület még megsem kapott a képviselőtestületi ülés előtt), amik a falura súlyos jövőbeli terheket róhatnak, és kérte a szerződés és a beépítési paraméterek átgondolását, most már tényleg széles körben való egyeztetését. Rutai Andrea felhívta a figyelmet a Révbe Érünk Egyesülettel való egyeztetés névlegességére, amire többször hivatkozott a fejlesztő. Jeleztük, hogy ezt a jelenlegi szerződést, amint azt a levelünkben is írtuk, nem támogatjuk. A fejlesztő és csapata a helyszínen akarta gyakorlatilag a szerződést véleményezni, hogy a döntés átvihető legyen. Ennek is határozottan ellenálltunk. A szerződés további átgondolását, további egyeztetések fontosságát hangsúlyoztuk.

Összességében több, mint három órán át folyt az érdekek ütköztetése, kulturált hangnemben, nagyon sokan szóltak hozzá a kérdéshez, minden oldalról. A legvégén a szavazásra jogosult képviselők is megszólaltak röviden, ebből látszott ők még mindig támogatnák és megszavaznák az előterjesztést, az egy Bartus Sándor képviselővel szemben. 

Ezután polgármester úr szünetet kért. A szünetben a polgármester úr megkérte Cseri Zsuzsát egy rövid, a polgármester úrral, Nyíri Viktorral, a főépítész asszonnyal való rövid tízszemközti egyeztetésre. Zsuzsa tájékoztatta őket a jelenlegi egyesületi mandátumról (2024. március 2-i közgyűlési döntések és az elnökséget érintő változásról) és arról, hogy ő nem tárgyalhat a fejlesztővel ettől eltérően (és hogy az Egyesületet mindig több személy fogja képviselni a tárgyalásokon).  

Az egyeztetést követően a polgármester úr felszólalt, és úgy döntött, hogy a téma súlyosságára, valamint a sok felszólalás és ellenvetésre való tekintettel, ez alkalommal nem fognak döntést hozni a településfejlesztési szerződés ügyében. Mivel a képviselőtestületi ülésnek ez volt az egyetlen meghirdetett témája, ezért a testületi ülést meg sem nyitotta, ennek elhalasztását kérte a képviselőktől, és a tervek szerint március 28-ra hívja össze a testületet. Így újabb két hetet adott a további egyezetetésekre. 

Azóta az Egyesület elnöksége összeült és egy levelet fogalmazott meg a polgármester, a képviselőtestületi tagok, a jegyző, a főépítész és a fejlesztőnek címezve. Ebben felajánlottunk két időpontot az egyeztetésre, és összeállítottunk egy listát, amiben olyan dokumentumokat kérünk, amelyek a helyzet megismeréséhez nélkülözhetetlennek tartunk. Ilyen például Tihany településfejlesztési koncepciója, ami jelenleg nem érhető el, és a Településszerkezeti terve, valamint a jelenleg már folyó munkálatok hulladékkezelési terve. Az egyeztetésre a többi érdekelt civil szervezetet és a Magyar Természetvédők Szövetségét is tervezzük meghívni, ezt jeleztük is a levélben. Így reméljük, hogy egy valódi egyezetetésre lesz lehetőség. Jelenleg várjuk levelünkre a választ.

A helyzetről a Válasz Online nagyon alapos összefoglaló cikket jelentetett meg, és a Telex is foglalkozott a témával, ezek a cikkek itt olvashatók:

https://www.valaszonline.hu/2024/03/05/tihany-kenderfoldek-beepites-kornyezetrombolas-balaton-lakopark-omega-99-tosoki-imre/?fbclid=IwAR3uboW39bgN_j7HcnEJ_xhr80vs00S0xhx7sSxYoccLonnvu0bJmUCa8I4_aem_AZWvZ0LXZhzYR_tun6iKLxv7NWyWtTF93F4qGqqHjppZNFCBIkWPOcwLvLeXs3XcA4I

https://telex.hu/belfold/2024/03/05/tihany-kenderfoldek-cordia-felsziget-resort-beepites-lakopark-kepviselo-testuleti-ules

A területen közben folyik a kormányhivatal által előírt hulladékmentesítés, ami közel 10.000 négyzetméteren a fák kivágásával jár együtt.

Üdvözlettel:

Révbe Érünk Egyesület elnöksége

C:\Users\Én2\Pictures\fa.jpg

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük