Hírek

2024/2. Hírlevél

Kedves Egyesületi Tagok!

A Félsziget Resort Kft. és Tihany község Önkormányzata között tervezett településrendezési szerződésről való döntést a képviselőtestületi ülés napirendjére tűzték, és felkerült a szerződés tervezete is a falu honlapjára 2024. februárban.

Az egyesület nevében az alábbi észrevételeket írta az egyesület a Polgármester Úrnak, Jegyző Úrnak, a Főépítész asszonynak, és a Képviselőtestületi tagoknak, idézet:

A legújabb képviselőtestületi előterjesztésben olvasom először a 2024. február 7-i egyeztető megbeszélés feljegyzését. Ezen a feljegyzésben valósan szerepel, hogy a Révbe Érünk Egyesület részéről Császári Attila És Rutai Andrea vettek részt. A feljegyzéssel kapcsolatban az alábbi észrevételeket teszem:

Úgy került be ez a feljegyzést egy képviselőtestületi előterjesztésbe, hogy mi ezt, mint az egyeztetésen részt vevő fél nem láttuk, nekünk nem küldték el jóváhagyásra, véleményezésre. Ezúton hangsúlyozzuk, hogy az abban foglaltak az egyik fél szemszögéből lettek megfogalmazva, így azok nem teljesen tényszerűek.

Az egyeztetésnek csak az elejére voltunk hivatalosak, azon már nem voltunk jelen, amikor a településrendezési szerződést pontról pontra egyeztették.

Módunk nyílt az ülés elején kifejteni álláspontunkat: itt azon aggodalmunkra hívtuk fel a figyelmet, mely szerint míg a villapark fejlesztési irány egybevág az egyesület céljaival, a kis családi házas beépítés felé mutatnak, de még mindig nem megnyugtatóak a tervek több kérdésben. Ezeket emeltük ki:

1. Kenderföldek egységben kezelése

2. Különleges szabadidő övezeti besorolás kérdése

3. Beépítési paraméterek

4. Helyszínrajz elrendezés

5. Az újonnan kialakítandó telkek megközelítésére alkalmas út kérdése

6. Közművek, közmű tanulmányterv kérdése

A 4-es és az 5-ös pont ügyében nyitottnak mutatkozott a fejlesztő az újragondolásra, esetleges módosításra, de hamar kiderült, hogy a számunkra fontos kérdésekben nem nyitottak konzultációra.  A Kenderföldek egységes kezelése, az övezeti besorolás és a beépítési paraméterekkel kapcsolatos észrevételeinkre, kételyeinkre a Tósoki Imre és a Nyíri Viktor is – időnként cinikus hangot is megengedve – közölték, hogy nincs további mozgástér.  Mindketten abból indultak ki – és ennek hangot is adtak -, hogy az eredeti tervekhez/elképzelésekhez képest annyit léptek vissza, hogy nincs tovább.  A település rendezési szerződés tervezetben megfogalmazottak, szerintük minden felvetésünkre megnyugtató garanciát adnak majd, az ezen túli garancia pedig nem a befektető és nem az önkormányzat feladata.  Ennek szellemében tervezik a mi távozásunkat követően a szerződés véglegesítését.

Sajnos ezzel nem tudunk azonosulni, az egyesület véleménye az, hogy összességében túl nagy kubatúrát engedélyez a szabályozás, ami két lakóegység esetén is aránytalanul nagy beépített négyzetmétert enged, ez pedig még mindig nem illeszkedik a környék családiházas, nyaralós jellegéhez.

Az egyesület részletes véleményét, amit az egyeztető megbeszélés után a tagságunkkal való egyeztetést követően írtunk, a csatoltan küldöm Önöknek.

Továbbra is szeretném, ha a nyílt véleménycsere folytatódhatna, és egyesületünk és a környék lakóinak véleményét figyelembe vennék ebben a Kenderföldek egészét érintő, annak jövőbeli képét alapjaiban meghatározó kérdésben.

Tisztelettel:

Rutainé Hatvani Andrea

Révbe Érünk Egyesület elnökségi tag

Tihany, 2024. február 26.

A levél mellé csatoltuk az egyesület kialakított álláspontját a legújabb településrendezési szerződés tervezettel kapcsolatban, amit itt olvashatnak:

Üdvözlettel:

Rutai Andrea Elnökség nevében

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük