Hírek

2023/5. Hírlevél

Kedves Egyesületi Tagok!

November 30-án lezajlott a tihanyi képviselőtestületi ülés. Az ülés előtt egy héttel a beruházó felkereste egyesületüket, és ismertette az új beépítés irányát. Rá két napra Tihany polgármestere, a beruházó részéről Nyíri Viktor, az egyesület részéről pedig két elnökségi tagunk egyeztetésen vett rész, amelyen az egyesület üdvözölte az új kisházas beépítési irányt, de pár alapkérdésben módosítást kért az eredeti tervekhez képest. A tervek részletes megismerésére és nagyobb körben való megvitatására nem hagyott időt a beadás tempója.

A képviselőtestületi ülés előtt az egyesülettel első körben megállapodott sarokpontok bekerültek a jegyzői előterjesztésbe, és mellékleteként a telepítési tanulmányterv is nyilvánosságra került. A telepítési tanulmányterv itt tölthető le: https://drive.google.com/file/d/1sA1Nq486M5BFoBkln59uneY05zwyNp-E/view

Ezek alapján az előterjesztés tartalmazza, hogy:

  • 45 db min. 1000nm-es telket terveznek kialakítani
  • 1 telken csak 1 épület és max. 2 lakóegység alakítható ki,
  • az építmények legnagyobb magassága 10,5 méterről 7,5 méterre csökken
  • a lakó rendeltetésű épületnagyság maximuma telkenként 180 mn lehen, (bár itt mi előzetesen nem csak lakó-, hanem bármilyen rendeltetésű épületről állapodtunk meg a beruházóval)
  • a 7117 sz. parti útról egy becsatlakozó út kialakítása szükséges a telkek elérése érdekében, a kerékpár utat nem lehet az építkezéssnél és a telkek elérésehez használni
  • településfejlesztési szerződést kell kötni a beruházó és az önkormányzat között, amiben részletezik, ki mit vállal, utak, közművek, stb. ügyében.
  • Igen fontos, hogy a HÉSZ  módosításának folyamatában az Egyesületnek egyeztetési, véleményezési lehetőséget kell biztosítani.

Egyesületünk a viharos sebességgel beadott jegyzői előterjesztés után, még írt egy levelet a képviselőtestület tagjainak a köztes 3 napban, amelyben kértük a kiemelt beruházás és az egyszerűsített eljárás átgondolását, ideális esetben elutasítását. Ezt nem történt meg, marad az egyszerűsített eljárás, amit nem tudunk még, mit fog pontosan jelenteni.

Az előterjesztést végül két ellenszavazattal, 4 mellette szavazóval elfogadta a testület. Ez azt jelenti, hogy a Félsziget Resort Kft. telepítési tanulmányterve alapján elindítják a HÉSZ módosítás folyamatát.

Örülni kell, hogy végre a megvalósításban a felek párbeszédben vannak és megértették egymás érveit. Ezek érvényesítése persze még FELADAT lesz! Az Egyesületnek minden erejére szükség  lesz a fentiek betartatására. Sok „részletkérdés” merül majd még fel a HÉSZ módosítás során, ilyen lehet az övezeti besorolás kérdése, a veszélyes törmelék elszállítása vagy az utak elhelyezése, stb.

A tagjainktól érkezett javaslatot követve múlt héten egyesületi gyűlés megtartására tettünk javaslatot tihanyi és budapesti helyszínnel. Mivel így év végén –  a sok más teendő mellett – visszafogott volt az édeklődés, nem tartunk most megbeszélést, maradnánk a másik javaslatunknál: januárban közgyűlést hívunk össze. Ha bárkinek persze kérdése van, személyesen az elnökségi tagjai szívesen válaszolnak, találkoznak.

Az elmúlt pár hétben megint iszonyú sebességgel kerültek nyilvánosságra az újabb változási tervek, ilyenkor a (civil munkánkat félretéve) nagyon gyorsan kell reagálni, képviselni az érdekeinket, megírni a véleményünket, mindig nagyon szorosak, konkrétan pár naposak a határidők. Ilyenkor az öt elnökségi taggal is nehéz az egyeztetés, a teljes tagsággal pedig lehetetlen. Folyamatosan időkorlátba vagyunk szorítva ilyenkor.  Nagyon sok időnket és energiánkat vette el az elmúlt közel 3 év küzdelme, mi is szeretnénk átgondolni, merre haladjunk tovább. A jelenlegi elnökség azonban továbbra is vállalja és folytatja eddigi módszerét: nyílt információk, párbeszéd, ésszerű kompromisszumok mentén kívánunk tovább haladni.

A fentiek tükrében közgyűlés összehívására teszünk javaslatot, itt tudjuk majd tagjainkkal részletesen megbeszélni a jelenlegi helyzetet, a közgyűlés időpontja és helye várhatóan: 2024. január 19 péntek 12 óra, Tihanyi Hajós Egylet (8237 Tihany, Kenderföld utca 19).

Üdvözlettel:
Révbe Érünk Egyesület elnöksége

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük